joi, 25 octombrie 2007

Istoricul celei mai vechi scoli din Onesti

  • Inceputul invatamantului la Onesti este urmarea aplicarii Legii Instructiunii Publice semnata de domnitorul Al. I. Cuza la 25 noiembrie 1864, care stabilea 3 grade de invatamant (primar, secundar, superior) si proclama obligativitatea invatamantului primar. Astfel in 1866 se infiinteaza la Onesti, Scoala de Baieti. Primarul de atunci, Nicolae Magureanu, semneaza la 10 ianuarie 1869 actul de numire al invatatorului George Argenescu, care preda la toate clasele si avea 51 de elevi pe zi. Un pas important in evolutia invatamantului onestean l-a constituit infiintarea in 1870 a Scolii de Fete. Pana in 1909, cand s-a inaugurat noul local cu doua sali de clasa, scolile functionau in camere inchiriate de la locuitori si aveau doi invatatori: George Argenescu si Vasile Dobrescu.
  • Dupa primul razboi mondial, incepe o perioada deosebita in dezvoltarea invatamantului onestean. Scolile, grav avariate in urma razboiului, sunt reconstruite prin intermediul comitetelor de constructii si a comitetelor scolare, care impuneau cetatenilor taxe in functie de venitul acestora. Astfel, in 1923 s-a construit Scoala de Fete cu doua clase, in spatele Scolii de Baieti, pe o suprafata de 3 prajini. Invatatori erau: Ion Fatu, Nicolae Maciuca, Agurita Arbanas si Maria Manecuta. Cu toate acestea obligativitatea invatamantului a ramas la nivel de deziderat in acea perioada. Recensamantul din 1930 a inregistrat 2782 de persoane din care 1036 erau analfabeti.
  • In 1934 s-a inregistrat un alt moment in evolutia invatamantului onestean. S-a infiintat Scoala de Peste Vale, care inchiria sali de la doi particulari. In 1938, in comuna Onesti, erau urmatoarele unitati scolare: Scoala de Baieti cu 4 invatatori (director-Nicolae Maciuca), Scoala de Fete cu 4 invatatoare (director-Ana Fatu), Scoala Mixta de Peste Vale (director-D.Desaga), Gradinita de Copii (director-Elisaveta Tomiuc), Scoala Mixta de la Racauti cu doi invatatori, Scoala Mixta de la Buciumi cu 4 invatatori.
  • In timpul cutremurului din 1940, localul Scolii de Baieti a fost avariat si lucrarile au fost efectuate de antreprenorul Italian Giuseppe da Monte. Cursurile au fost suspendate in aceasta perioada, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand trupele sovietice au trecut si prin Onesti, localul scolii a fost transformat in spital. In acest moment s-a pierdut si cea mai mare parte din arhiva scolii. O serie de registre si foi matricole au fost salvate de invatatorii Ion Varga si Ion Puscasu. Conditiile de functionare ale scolii erau grele.
  • In 1944, cursurile au fost reluate din initiativa invatatorilor Ioan Puscasu si Victoria Puscasu. Tot in acelasi an au fost unificate cele doua scoli sub denumirea de Scoala Primara Mixta. Cadrele didactice ale scolii primare mixte din Onesti erau: Neculai Puscasu (director), Ioan Puscasu, Victoria Puscasu, Marieta Varga, Elena Opinca, Maria Mihalache, Gheorghe Ghioc. In 1946 s-a infiintat gimnaziul unic care a functionat pana in 1948. In anul scolar 1948/1949, anul reformei invatamantului, existau la Scoala Elementara din Onesti 442 de elevi si 17 cadre didactice, iar in anul scolar 1958/1959, la Scoala Generala din Onesti invatau 847 de elevi din care 457 in clasele I-IV, 267 in clasele V-VII, 123 in clasele VIII-XI (liceu seral) si 64 la sectia fara frecventa.
  • La 17 sept. 1959 s-a infiintat Liceul Numarul 1 intr-un local cu 18 sali de clasa, costul constructiei fiind de 2.757.987 de lei. Liceul are trei sectii: cursul de zi, cursul seral si sectia fara frecventa. Asadar Liceul Numarul 1 este continuatorul Scolii de 7 ani, ce a fost create in 1866 sub denumirea de Scoala Primara de Baieti.
  • Liceul Numarul 1 a fost nucleul din care s-au desprins cadre didactice care au fondat alte scoli in localitate. Cand s-a infiintat Scoala Generala Nr. 5, in 1962, profesorii si invatatorii ei au provenit din randul cadrelor didactice din liceul nostru. La fel s-a intamplat si in 1963 cand a luat fiinta Liceul Numarul 2.
  • Din 1978 titulatura scolii a devenit Liceul Teoretic de Matematica si Fizica Nr. 1 pana in 1982 cand i s-a spus Liceul Industrial Nr. 4 pana in 1990, cand a devenit Liceul Teoretic “Grigore C. Moisil”. De la 1 sept. 2003, vechiul “Liceu de Mate-Fizica”, asa a ramas el in constiinta localnicilor, a dobandit titulatura de Colegiu National “Grigore Moisil”, ca urmare a rezultatelor remarcabile obtinute de profesori si de elevi de-a lungul timpului, dar si pentru ca a mentinut scoala onesteana la cote de inalta performanta. Prin programele pe care le deruleaza, colegiul a devenit Scoala Asociata UNESCO. De-a lungul timpului, profesorii colegiului au publicat lucrari individuale si de grup, articole in reviste de specialitate prestigioase. Acest fapt ilusteaza ca profesorii colegiului nostru sunt antrenati in munca de cercetare stiintifica, pe care a inaugurat-o insusi Grigore C. Moisil in 1969, cand, pasind pragul scolii noastre, infiinta alaturi de profesori si elevi, Societatea Stiintifica si Cultural-Artistica. Aceasta societate, dupa moartea academicianului, avea sa-i poarte numele.
  • Din 2003, Liceul Teoretic "Grigore C. Moisil" a devenit Colegiul National "Grigore Moisil".

Un comentariu:

Peste Vale spunea...

Nu sunt sigur, dar, la prima citire,
pare ca Liceul nr 2 (actual constructii) a luat fiinta mai tarziu decat 1963 ! Poate mai aproape de 68 sau 69 !
De verificat !

ing A. Balcanasu